Sayfalar

rf kontrollu 4 kanal kumanda

Şekil 1:1

Bu konuda 4 kanallı rf (radio frequency) kontrollü kumanda yapılacaktır. Model uçak,araba veya tekne de kullanılabilecek bir kumanda alıcısı ve vericisi ile tasarlanacaktır. Verici devresi yukarıdaki resimde görülen art tech 4 kanallı bozuk bir kumanda kasası kullanılacaktır.
Kumandadaki 4 potansiyometrenin (şekil1:4 teki) konumu pic ile okunarak, rf modüller iler alıcı devresine aktarılacaktır. Bu sayede alıcıya bağlı servo motorlar veya dc motorlar kontrol edilecektir.Konuyla alakalı aşağıdaki gif daha açıklayıcı olacaktır.

Şekil 1:2

Bu gif de görülen potansiyometrenin konumuna göre alıcıya yukarıdaki sinyali aktaracağız. Kumanda 4 kanallı olacağı için 4 potansiyometre nin konumu bağımsız olarak alıcıdan 4 farklı sinyal olarak alınacaktır. 

 Şekil 1:3
Şekil 1:4


Potansiyometrenin konumuna göre servo motorlarımızı konumlandıracak devreyi tasarlayacağız. Kumandamız 4 kanallı olacağı için en fazla 4 servo motor veya 3 servo 1 DC motor (isteğinize bağlı) kontrolu gerçekleştirilebilir. Şekil 1:1 de görülen kumanda da zaten 4 kanallı olduğu için içerisinde 4 potansiyometre barındırmaktadır. Bu potansiyometrelerin konumunu okuyabilmemiz için verici devresinde 4 tane analog girişi olan bir pic kullanmamız gerekecektir.Bunun için pic12f675 işimizi rahatlıkla görecektir.Verici devresi aşşağıdadır.
Verici Devresi

Alıcı Devresi
İlgili arkadaşlara kolay gelsin.

4 yorum:

  1. E-posta Adres'ini Mail Atar mısnız ..
    samil_cark@hotmail.com Adres'ine ..

    YanıtlaSil
  2. merhabalar 12F675 kumanda devresini göndermeniz mümkünmü acaba

    dijitalleddunyasi@hotmail.com

    YanıtlaSil
  3. é possível compartilhar o projeto comigo meu e-mail é mardonexxl@hotmail.com obrigado

    YanıtlaSil
  4. Alcı verici kodlarını paylaşırmısınız

    YanıtlaSil